Tradycyjna kwaśna zupa, ugotowana na mięsnym wywarze, zawsze spotka się z przychylnym przyjęciem.
Szczególnie teraz, kiedy jesienne chłody, skłaniają nas do spożywania treściwszych posiłków.
składniki dla czterech osób
4 ziemniaki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia)
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
100 ml kwaśnej śmietany
domowe magii
domowe magii
sól,pieprz
koperek
koperek
sposób przygotowania
Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie dodajemy selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie dodajemy selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Następnie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki, gotując przez kolejne dziesięć minut.
W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki.
Starte ogórki dokładamy do zupy, razem z zahartowaną kwaśną śmietaną.
Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem.
Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem i podajemy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz