wtorek, 6 października 2015

zupa ogórkowa

                                   zupa ogórkowa

Tradycyjna kwaśna zupa, ugotowana na mięsnym wywarze, zawsze spotka się z przychylnym przyjęciem.
Szczególnie  teraz, kiedy jesienne chłody, skłaniają nas do spożywania treściwszych posiłków.


składniki dla czterech osób
                                           
300 g mięsa wieprzowego z łopatki
10 kiszonych ogórków
2 łyżki oleju
4 ziemniaki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia)
2 marchewki 
1 pietruszka (korzeń)
100 ml kwaśnej śmietany
domowe magii
sól,pieprz
koperek
sposób przygotowania


Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry.

Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie dodajemy  selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.

Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. 

Następnie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki, gotując przez kolejne dziesięć minut.
W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki.
Starte ogórki dokładamy do zupy, razem z zahartowaną  kwaśną śmietaną.

Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem.

Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem i podajemy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz