środa, 21 października 2015

sałatka z sosem balsamicznym

Sałatka z sosem balsamicznym i granatem.
Sałatka z truskawkami

Dodatek sosu balsamicznego do sałatki, dalece zmienia  jej charakter.
 A jeżeli mamy odrobinę szczęścia i uda nam się, o tej porze roku, dostać świeże truskawki, to z prostych składników, jesteśmy w stanie w kilka minut przyrządzić potrawę, nie tylko smaczną, ale również wyrafinowaną. 

składniki

1 niewielka główka sałaty
200 g truskawek ( opcjonalnie)
1 Krążek sera camembert
1 owoc granatu
4-5 łyżek sosu balsamicznego z tego przepisu









sposób przygotowania

Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki.

Truskawki dzielimy na ćwiartki, zaś krążek camemberta dzielimy na 8 trójkątów.
Z owocu granatu, wyciskamy sok, oraz wyjmujemy pestki ( dodając je do soku), następnie łączymy sok z granatu z  sosem balsamicznym .

Do sporego naczynia wkładamy sałatę, truskawki, oraz ser, całość delikatnie mieszamy, dodając  zaprawę sporządzoną z sosu balsamicznego i owocu granatu.

Rozkładamy na talerze i podajemy jako samodzielną lekką przystawkę, lub dodatek do dania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz