niedziela, 27 listopada 2016

pikantna zupa z leszcza

zupa z leszcza 


Nikt pewnie nie wie, czemu świat jest tak urządzony, iż często  przyrządzając nasze dania, sięgamy po zagraniczne składniki. Zapominając o tym, co można znaleźć tuż obok.

Tak wiec przyrządzając zupy używany norweskich łososi, czy śródziemnomorskich  dorad, omijając z daleka nasze rodzime gatunki ryb.
Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy  spotkać  możemy  w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju.



składniki dla 6-8 osób


1 cały spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 1,2-1,5 kg 
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 średnie marchewki
4-5 ziemniaków
4-5 pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ostra papryka
1 niewielki por
kawałek selera
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
pieprz, sól 
nać pietruszki



sposób przygotowania

Rybę  sprawiamy myjemy, odcinamy głowę, ogon oraz płetwy.
Tuszkę leszcza lekko solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, natomiast ogon i głowę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, jedną marchew, cebulę, połowę selera,  oraz ząbek czosnku.
Całość doprowadzamy do wrzenia, solimy i pieprzymy, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał” i gotujemy maksymalnie przez 20 minut.
Po tym czasie do wywaru dodajemy tuszkę leszcza ( w całości) i gotujemy pod przykryciem dalsze 15-20 minut.

Następnie garnek zdejmujemy z palnika, tuszkę leszcza przekładamy do misy i lekko studzimy, a wywar odcedzamy  odrzucając wygotowane warzywa i gorsze części ryby.

Z ostudzonej ryby  wybieramy wszystkie ości ( po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzą od ryby), a mięso odkładamy do misy.

Teraz w garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie dodajemy pora pokrojonego w plasterki, oraz dwa posiekane ząbki czosnku.
Całość lekko szklimy, po czym dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i marchew posiekaną na plasterki i resztę selera pokrojonego w słupki. Warzywa smażymy przez 3-5 minut i zalewamy odcedzonym bulionem.
Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną ostrą paprykę, gotując przez dalsze 10 minut.
Na koniec do zupy dodajemy kawałki leszcza, doprawiamy ( ewentualnie) solą, ponownie zagotowujemy, a następnie zupę podajemy posypując każdą porcję natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Zupa wyśmienita. Robiłam drugi raz (za pierwszym razem zapomniałam dokonać wpisu) i gratuluję pomysłu na leszczyka:)

    OdpowiedzUsuń