W niewielkim bochenku tego chleba, znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta.
Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień.
sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
zaparka
1 szklanka wrzącej wody
wypiek
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki soli
sposób wykonania
W drugim naczyniu szklankę mąki żytniej razowej, zalewamy szklaną wrzącej wody, mieszany, przykrywamy nakrywką, stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn i zostawiamy na dwanaście godzin.
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy zaparkę, mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)
Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce, trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).
Ciepły, dopiero co upieczony chleb, przy krojeniu będzie się kruszył a nóż podczas krojenia, będzie "przywierał" do chleba.
wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń