sobota, 24 października 2015

bezowy jagodowy przekładaniec

bezowy przekładaniec z jagodami



beza z jagodami

Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru.

Składniki


7 białek
sol
2 szklanki cukru pudru

krem
500 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki cukru
250 g jagód
cytryna
4 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania

Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka na sztywna pianę, dodając  do nich partiami cukier puder.

Masę dzielimy na dwie części i każdą z nich wykładamy na wyłożonej pergaminem blasze, formując z ubitej masy trzy centymetrowej grubości spody o średnicy trochę większej niż 20 centymetrów ( warto odrysować na papierze do pieczenia kształt koła). Następnie oba spody wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni na 10 minut, w trakcie których masa powinna wyrosnąć a białko jajek ściąć się w wysokiej temperaturze.
Później zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając piekarnika.
Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy  bezy przez kolejną godzinę.
W tym czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Żelatynę mieszamy z niewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Garnek z jagodami zostawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy do niego jogurt i całość wstawiamy do lodówki aby stężała ( ok 1,5 godziny)
 Przestudzony bezowy spód kładziemy na płaskim naczyniu ( paterze lub dnie od tortownicy), nakładamy na niego stężałą masę jagodową, nakrywamy drugą bezą, całość wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki, po czym podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz