Nie znam osoby, u której widok śliwek, oblanych czekoladową masą, nie zostanie przywitany uśmiechem na twarzy.
A jeżeli nasze śliwki, prócz czekoladowej polewy, będą miały dodatek krówkowej masy, to uśmiech będzie dwa razy szerszy.
składniki
12-13 suszonych śliwek (kalifornijskich lub podwędzanych wg tego przepisu)
50 ml koniaku
na masę krówkową
150 ml słodkiej śmietany 30%
50 g masła
1/2 szklanki cukru
sposób przygotowania
Do rondla wkładamy masło, dodajemy cukier i śmietanę.Zawartość rondla gotujemy na niewielkim ogniu często mieszając, aż zredukujemy objętość i całość zgęstnieje, zmieniając kolor na złocisto brązowy.
Wtedy zdejmujemy rondel z palnika i studzimy masę.
Osuszone śliwki zanurzamy w przestudzonej krówkowej masie, pokrywając je nią z każdej strony.
Następnie wyjmujemy owoce, układamy na pergaminie ( lub aluminiowej folii) i odkładamy w chłodne miejsce, czekając by masa na śliwkach zastygła.
Teraz w niewielkim naczyniu, w kąpieli wodnej, roztapiamy tabliczkę czekolady gorzkiej, lub mlecznej.
Śliwki pojedyńczo wkładamy do naczynia, pokrywając je z każdej strony czekoladą.
Wyjmujemy pokryte czekoladą śliwki i pozwalamy by ta, zastygła na śliwkach.
Aby ułatwić sobie pracę, można zamocować otoczoną czekoladą śliwkę, na wykałaczce, a samą wykałaczkę umocować w przeciętym na pół jabłku ( lub innym owocu).
Takie śliwki to prawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuń1 puszka mleka konden, slodzonego 4 lyzkl kakao wymieszac gotowac na malym ogniu do zgestnienia az bedzie widac dno wylac na talerz wystudzic wysmarowac rece w masle roboc male kuleczki i obtaczac w posybce czekoladowej adres Truffe brigadeiros fr www france 2,fr www cuisine rapide,net fr www grandplace chokolate,com fr pozdrawiam
OdpowiedzUsuń