Ostre, pikantne przyprawy i dania komponowane z ich udziałem, mają u nas tyleż samo, przeciwników co i zwolenników.
Przeciwnicy ostrych przypraw twierdzą, że mogą one powodować wrzody układu pokarmowego, są przyczyną zgagi, czy też mają niekorzystny wpływ na naszą skórę.
Cóż ... jeżeli by uznać, powyższe argumenty za słuszne i prawdziwe, to najzdrowszą kuchnią będzie ta, którą preferują potomkowie Albionu.
Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo.
Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą.
Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy.
Tym zaś wszystkim, którzy podobnie jak ja, nie stronią od pikantnych smaków, polecam danie z którego przygotowaniem poradzi sobie, nawet początkujący w kulinarnej dziedzinie adept ( co nie znaczy, że osoby z większym doświadczeniem, powinny przepis ten pominąć)
składniki dla czterech osób
4 uda kurczaka
5-6 papryczek tabasco czerwone SKWORCU
1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego SKWORCU
1/2 łyżeczki czarnuszki SKWORCU
1,5 łyżki pomidorów suszonych SKWORCU
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach
2 łyżki oliwy
sól
sposób przyrządzenia
Do miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory.
Całość mieszamy dolewając oliwę i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka.
Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.
Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki układamy je na blasze i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika
Pieczemy uda, w temperaturze 190 stopni, przez 35-40 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.
Następnie udka wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz