Danie równie proste w przyrządzeniu, co smaczne.
Ponadto karkówka przygotowana w większej ilości, wprost idealnie pasuje na obiad, który możemy odgrzać w środku tygodnia, kiedy brak nam czasu ma gotowanie.
składniki dla sześciu osób
1000 g ładnie przerośniętej karkówki
200 g pieczarek
3 marchewki
200 g zielonego groszku ( mrożonego lub konserwowego)
200 g pieczarek
3 marchewki
200 g zielonego groszku ( mrożonego lub konserwowego)
3 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
szczypta majeranku
sól, pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
szczypta majeranku
sól, pieprz
sposób przygotowania
Karkówką kroimy w grubą kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy je pieprzem, solimy, oraz doprawiamy dwiema łyżkami octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwanaście godzin.
Na rozgrzaną dużą patelnię ( z przykrywką) wlewamy cztery łyżki oleju i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojone w drobną kostkę dwie cebulę.
Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek, pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz możemy do mięsa dodać marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone w plastry pieczarki.
Całość smażymy na dużym ogniu, przez pięć minut a następnie przekładamy grzyby do garnka z karkówką.
Do mięsa dodajemy jeszcze groszek, doprawiamy szczyptą majeranku, solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i po ponownym zagotowaniu podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek, pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz możemy do mięsa dodać marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone w plastry pieczarki.
Całość smażymy na dużym ogniu, przez pięć minut a następnie przekładamy grzyby do garnka z karkówką.
Do mięsa dodajemy jeszcze groszek, doprawiamy szczyptą majeranku, solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i po ponownym zagotowaniu podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz