Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły.
Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze.
Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem.
W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy efekt.
My jednak dzisiaj zamiast dymu użyjemy suszonych pomidorów, papryczki chilli i skoro ma być po węgiersku to i bałkańskiego pieprzu.
To właśnie ten pieprz, nasunął mi pomysł przyrządzenia schabu w taki sposób.
Pieprz bałkański, składa się między innymi z gorczycy, czosnku i lubczyku, aromat tych przypraw, połączony z ostrą papryką, oraz suszonymi w słońcu pomidorami sprawi, że próbując naszego schabu poczujemy, się jakbyśmy byli na madziarskiej puszcie.
składniki
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi
sól, pieprz
Dodatkowo zaprawa do pieczenia
10 papryczek chilli
3 łyżki pomidorów suszonych
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i mieszamy.
Następnego dnia wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy go za pomocą papierowego ręcznika i obwiązujemy sznurkiem ( dokładnie tak samo, jak to robimy z baleronami czy szynkami).
Ostrym nożem siekamy papryczki i suszone pomidory, a następnie mieszamy je z pieprzem bałkańskim i całość wcieramy w schab.
Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin.
Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały i spożyć go w przeciągu tygodnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz