Dziś pragnę nieco przybliżyć przepis z którym wielu z nas, spotkało się już w kuchni.
Ja jednak, chciałbym przywrócić temu klasycznemu daniu, moc jego pierwotnych, podstawowych składników.
Tak się powiem, niestety niezbyt szczęśliwie, składa że ta potrawa o włoskim rodowodzie, została mocno "obdarta" ze składników, które początkowo wchodziły w jej skład.
Składniki sosu bolońskiego, to nie tylko pomidory, oliwa i czosnek, ale również, naciowy seler, papryka, czy w końcu masło, które na północy Włoch, z lubością dodawane jest do wielu potraw.
A jak wiadomo Bolonia to już nawet nie środkowe, lecz północne Włochy, a w dodatku położona jest ledwie o godzinę jazdy ( oczywiście zakładając że jedziemy autostradą), od innego słynnego miasta, Parmy.
Tak więc i w przepisie, nie może zabraknąć dodatku z twardego, długo dojrzewającego, parmeńskiego sera.
składniki dla trzech osób
300 g mięsa wołowego
3 niewielkie cukrowe cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łodygi selera naciowego
1 papryka czerwona
3 pomidory
500 g makaronu spaghetti
500 g makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
szczypta suszonej bazylii
odrobina startego sera typu parmeńskiego
sól, pieprz
dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia
2 łyżki masła
szczypta suszonej bazylii
odrobina startego sera typu parmeńskiego
sól, pieprz
dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia
sposób przygotowania
Mięso wołowe drobno siekamy, nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe, a nie o to w tym przepisie chodzi), następne oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną dużą patelnię ( z przykrywką) wlewamy cztery łyżki oliwy, dokładamy dwie łyżki masła i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy posiekany drobno czosnek i pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 20-25 minut.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy posiekany drobno czosnek i pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 20-25 minut.
W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy makaron.
Po ugotowaniu, makaron odcedzamy na sicie i powrotem wrzucamy do garnka.
Do tego samego garnka dodajemy nasz sos, całość mieszamy, pokrywając makaron sosem, a następnie wykładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy nasz makaron startym parmeńskim serem i posiekaną natką pietruszki (lub świeżą bazylią).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz