niedziela, 4 października 2015

sos balsamiczny niezastąpiony do owoców i sałatek

sos balsamiczny do sałatek

Gotowy sos do sałatek

Nawet niewielki dodatek tego sosu w daniu, sprawia że nasza potrawa zyskuje całkiem nowy, oryginalny smak.
    
składniki

 100 ml octu balsamicznego                      czerwonego
 50 ml wody
 1 łyżka miodu
 ewentualnie szczypta pieprzu i soli

   







 sposób przygotowania

                                        


  wlewamy do garnka ocet balsamiczny  i gotujemy   go do chwil,i aż   zredukujemy dwie trzecie jego objętości.

   Po odparowaniu wlewany 50 ml wody i    zestawiamy z ognia do ostygnięcia. 

   Do wciąż ciepłego roztworu octu  i   wodzy  dodajemy miód i mieszamy.
                 
 Ewentualnie dodajemy sól i pieprz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz