Proste składniki i szybki sposób przyrządzenia, to dwa duże atuty tej sałatki.
Trzeci atut zdecydowanie największy, to jej rewelacyjny smak.
składniki
4 duże ziemniaki
3 kiszone ogórki
1 łyżka majonezu
5 łyżek jogurtu
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 pęku szczypioru
1/2 pora
sól, pieprz
sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka gotujemy na twardo.
Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz również drobno pokrojone ogórki, całość wrzucamy do sporej miski.
Myjemy pora i kroimy w krążki połowę jego białej części, pokrojone kawałki zgniatamy w dłoniach ( por stanie się dzięki temu bardziej kruchy) i dokładamy do misy.
Teraz możemy dodać jogurt, musztardę, majonez, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.
Sałatkę wstawiamy na dwadzieścia minut do lodówki ( w celu połączenia się smaków), a następnie podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz