Pachnące pieczone jabłko, podane z delikatną manną, takie danie to wprost idealna propozycja, na rozpoczęcie każdego jesiennego poranka.
składniki dla trzech osób
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
2 jabłka
3 łyżeczki miodu
ewentualnie
2 łyżki cukru do kaszy
1 łyżka cukru brązowego do posypania jabłek
sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i nożem nacinamy je w poprzek (nie do końca), co pół centymetra.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń.
Całość zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia, każdą gruszkę smarujemy z wierzchu porcją miodu .
świetny, delikatny deser w jesiennej odsłonie!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń