wtorek, 13 października 2015

najlepsza zupa z leśnych grzybów

                                  zupa grzybowa

Na możliwość zrobienia tej zupy, czekam zawsze z prawdziwą niecierpliwością.
Jest to bowiem dla mnie ( mam nadzieję, że nie jestem w tym przekonaniu osamotniony), Królowa Zup Wszelakich.
Najważniejszym składnikiem w tej zupie są oczywiście grzyby,
jędrne podgrzybki, przysadziste koźlarze czy nawet niewielkie maślaki, wszystkie składają się na magiczny, wprost składnik, nadający potrawie  niesamowity zapach i smak.
Zresztą żadne słowa, nie są w stanie oddać wrażenia, jakie wnosi do kuchni ta potrawa.
Po prostu trzeba zabrać się do roboty i zupę ugotować.

składniki dla sześciu  osób


wywar
2 podudzia kurczaka
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia)
szczypta lubczyku
sól, pieprz

zupa
700-800 g oczyszczonych grzybów
150 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%)
1 marchew
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 ziemniaki
50 g kaszy jęczmiennej
domowe maggi
sól, pieprz

sposób przygotowania

Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 50-60 minut.

W tym czasie czyścimy grzyby i myjemy je ( jeżeli jest taka potrzeba,) pod bieżącą wodą ( im mniej wody dostanie się do grzybów tym lepiej).
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. 
Szklimy cebulę, a następnie dodajemy na patelnię, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pokrojone w spore kawałki grzyby.
Całość smażymy przez 10-15 minut, delikatnie soląc i pieprząc.

W oddzielnym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodając kolejno, pokrojone w drobna kostkę, seler, marchew i korzeń pietruszki.

Warzywa smażymy przez minutę ( doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich jęczmienną kaszę.
Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy a mięso z kurczaka, możemy ewentualnie dodać do zupy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut.

Teraz do zupy dodajemy przesmażone grzyby, oraz słodką śmietanę, doprawiamy maggi, solą, pieprzem ( wcześniej próbując) i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Zupę posypujemy drobno posiekanym koperkiem i rozlewamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz