piątek, 23 października 2015

zupa z fasolką szparagową

 zupa z fasolką szparagową
Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin.

składniki na cztery, sześć osób

2 l  bulionu, 
3 ziemniaki
300 g fasolki szparagowej
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 łyżki oleju
sól, pieprz 
koperek


sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc go na plastry.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.

Do zeszklonej cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem.

Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem  oraz  posypujemy posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz