Chleb z oliwkami
Chleb z oliwkami |
Wyrobu o smaku pszennej bułki, który w połączeniu z aromatem oliwek, stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie.
1 łyżeczka cukru
1 kg mąki pszennej
50 ml oliwy
100 g oliwek
ok 250 ml wody
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka soli
dodatkowo
forma do ciast typu keksówka
oliwa do smarowania formy
sposób przygotowania
Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia( zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni .
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, owoce oliwek, sól oraz oliwę i całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk i stanie się elastyczne.
Wyrobione ciasto uformujemy w kule i zostawiamy przykryte wilgotną ściereczką w ciepłym miejsce do wyrośnięcia, na około 80 minut.
W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze, co najmniej dwukrotnie.
Następnie wyrośnięty bochenek wkładamy do wysmarowanej oliwą formy i pozostawiamy w cieple, przez 30 minut by znów wyrosło.
Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego w pierwszych 15 minutach do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopi i pieczemy dalsze 30-35 min.Następnie wyrośnięty bochenek wkładamy do wysmarowanej oliwą formy i pozostawiamy w cieple, przez 30 minut by znów wyrosło.
Na koniec wyjmujemy chleb z piekarnika i zostawiamy w spokoju na kilka godzin, pozwalając by wystygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz