niedziela, 4 października 2015

najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie

                                                        pizza

Tego dania, nie trzeba przedstawiać chyba nikomu.
 Jest to niewątpliwie jeden z przykładów, jak z najprostszych składników, robi się rzeczy najlepsze.
Od wieków wiadomo że w społecznościach ubogich, gdzie wszystkie składniki, wykorzystać należy dosłownie do ostatniego okruszka, powstają dania o wprost fantastycznym smaku.
Podobnie rzecz miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba.
Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki.
Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta.
Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz sera i mamy już nasz pierwowzór dzisiejszego wyrobu.
Można oczywiście dyskutować o tym, czy przytoczona powyżej historia narodzin pizzy jest prawdziwa, istnieje bowiem jeszcze kilka innych hipotez, dotyczących powstania tego dania.
Zresztą, nie to jest w rzeczy samej najważniejsze.
Sednem sprawy jest fakt, że przy niewielkiej ilości czasu i pracy, z dosłownie kilku składników, możemy "wyczarować" pizze o takim zapachu i smaku, że wszystkie sklepowe mrożonki, a także fastfoodowe produkty, mogą jedynie szybko schować się ze wstydu.
I jeszcze uwaga na koniec, w przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać te składniki, we francuskich bagietkach a nie we włoskim placku.
Zapewniam jednak że dodanie tych produktów, nada naszemu ciastu dodatkowego aromatu i niezwyklej wprost delikatności.

składniki ciasta na dwa spody pizzy

300 g mąki pszennej
100 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki cukru
15 g drożdży
1/2 łyżeczki soli


składniki na górę pizzy

2 pomidory
300 g sosu do pizzy
garść oliwek
1 gałka mozzarelli
150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego)
inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary


sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki mąki, dodajemy  sól, roztopione masło, oraz wodę ( letnią).

Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody).
Wtedy ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski.

Misę nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.

 W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem smarując dłonie odrobiną oliwy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą  z nich formujemy w rękach w  cienki placki.
Placki dodatkowo rozwałkowujemy ( lub rozciągamy w rękach ) uważając aby nie przerwać ciasta.
Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, smarujemy sosem a na wierzchu układamy  plastry pomidora i mozzarelli, dokładamy oliwki, oraz inne ulubione dodatki ( wszystkie oprócz żółtego sera).
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placki pizzy do piekarnika (pizzę pieczemy pojedyńczo lub przekładamy je, góra dół w trakcie pieczenia), 

piekąc je w tej temperaturze przez 20-25 minut
Na pięć minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem.
Upieczoną pizzę od razu wyjmujemy, dzielimy na porcję i podajemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz