poniedziałek, 26 października 2015

jabłka pieczone z żurawiną

                                          pieczone jabłka

Nie można chyba wymyśleć nic lepszego, dla poprawy  humoru w  mokry i zimny jesienny wieczór, niż podanie zdrowego i pysznego deseru z pieczonych jabłek, który nie tylko poprawi nasz nastrój, ale również na powrót przeniesie nas wspomnieniami w krainę dzieciństwa.

składniki dla trzech osób
3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety
60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone)
3 łyżeczki brązowego cukru
cynamon







sposób przygotowania


Jabłka myjemy, nożem wycinamy z nich gniazda nasienne  zostawiając dolną część ( tą od kwiatostanu,  zabezpieczy ona owoce żurawiny przed wypadnięciem), którą po wydrążeniu wnętrza jabłka, wciskamy z powrotem na miejsce.

 Skórę jabłka, nakłuwamy w kilku miejscach cienkim nożem ( zabezpieczy to jabłko przed pęknięciem w trakcie pieczenia) i ustawiamy na blasze, lub w foremce.
Do wydrążonego wnętrza jabłek, wkładamy owoce żurawiny zmieszane z cukrem i całość wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.

Po upieczeniu jabłka wyjmujemy, posypujemy szczyptą cynamonu i jeszcze gorące podajemy.





1 komentarz:

  1. Bardzo lubię pieczone jabłka, są takie miękkie i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń