poniedziałek, 5 października 2015

delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko

                           pierś kaczki z jabłkami

Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy,  by nie powiedzieć że z nieufnością.
Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia kaczki zakończyły się, powiedzmy delikatnie, bardzo umiarkowanym powodzeniem ( zresztą podobnie było z moja skromną osobą).
Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa, które zachowuje się podczas pieczenia w sposób zgoła odmienny, niż ten do którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka).
Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe.
Generalnie w przyrządzaniu mięsa ciemnego drobiu (gęś, kaczka), obowiązują dwie fundamentalne zasady, mówiące( oczywiście w uproszczeniu), że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, lub bardzo długi ( nic pośredniego).
Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod i zaprezentować rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut.

składniki dla dwóch osób


500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą)
2 duże kwaśne jabłka
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka masła
szczypta rozmarynu
szczypta majeranku
sól, pieprz
ewentualnie
100 g świeżej żurawiny



sposób przygotowania

Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą.
Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i rozgrzewamy patelnię o grubym dnie.

Na rozgrzaną patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją przez trzy minuty i przewracamy na drugą stronę.
Mięso smażymy kolejne trzy minuty, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na 12-15 minut.
W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso.
Do jabłek dodajemy masło, szczyptę majeranku i żurawinę ( jeżeli takową posiadamy).
Całość smażymy przez 4-5 minut i wykładamy na talerze.

Na talerze kładziemy również wyjętą z piekarnika pierś kaczki, którą wcześniej kroimy w centymetrowej grubości plastry.


3 komentarze:

  1. Czy w naczyniu kładziemy filety skórą do góry ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso spędza w piekarniku tylko kilka minut, więc w tym przypadku nie ma to, aż tak wielkiego znaczenia, ale generalnie, dla porządku, tłuszcz wytapiający się z pod skóry powinien spływać po kaczej piersi.
      Tak więc kacze kawałki kładziemy do piekarnika, skórą do góry :)

      Usuń