W pochmurny poranek, warto podarować sobie odrobinę słońca, choćby tylko na talerzu.
Posiłek wykonany z puszystego omletu, nie tylko jest błyskawiczny w przygotowaniu, ale przywraca również, słoneczny uśmiech na naszej twarzy.
składniki na jedną porcję
2 jajka
30 ml mleka
1 niewielka gruszka ( lub pół większej)
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
sposób przygotowania
Gruszkę dzielimy na pół, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie plastry.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i wrzucamy plastry gruszki, smażąc je przez trzy minuty ( pod koniec smażenia, dodajemy na patelnię łyżkę miodu).
W tym czasie oddzielamy białka jaj, wlewamy je do miski i ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek, dodajemy mleko, oraz żółtka jaj, mieszamy całość widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię.
Jajeczną masę mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką), na patelni z gruszkami, przykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy moc płomienia i całość smażymy przez 10-12 minut.
Następnie zdejmujemy pokrywkę z patelni i przekładamy omlet na talerz.
Jeszcze tylko smarujemy omlet ulubioną konfiturą (po nie wypieczonej stronie), składamy go na pół i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz