piątek, 30 października 2015

kakaowo śliwkowa tarta

                                                  tarta śliwkowa


Sezon na śliwki był w tym roku wyjątkowo udany, ale jak wszystko również i on dobiegł końca.
Na pożegnanie postanowiłem upiec, ostatnią w sezonie śliwkową tartę.

składniki
350-400 g śliwek
135 g miękkiego masła
350 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao





sposób przygotowania

 Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3.
Mniejszą część ciasta mieszamy z kakaem, formujemy je w kulę i wkładamy do zamrażarki.

Pozostałe ciasto, również formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut.
W tym czasie myjemy śliwki, dzielimy je na ćwiartki i wyjmujemy z nich pestki.

 Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę)
W foremce dociskamy  mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem.
Na wierzch ciasta, układamy dość gęsto ćwiartki śliwek.

Naczynie wkładamy  do piekarnika, nagrzanego to temperatury 200 stopni i pieczemy ciasto przez dwadzieścia minut.

Z zamrażarki wyjmujemy mniejszą część kakaowego ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Po dwudziestu minutach, otwieramy piekarnik i dodajemy na wierzch tarty starte  ciasto.
Zamykamy piekarnik i całość pieczemy przez dalsze 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.


Następnie tartę wyjmujemy, studzimy i podajemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz