Soczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta.
Nic tylko siadać i zajadać.
składniki
3-4 gruszki
3 jajka
25 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
dodatkowo
cukier puder do posypania ciasta
sposób przygotowania
Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość).
Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Myjemy gruszki, dzielimy je na ósemki, usuwając gniazda nasienne.
Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.
Na wierzchu ciasta, dosyć gęsto wciskamy kawałki gruszek i zostawiamy całość pod przykryciem, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz