Nastanie jesiennych chłodów oznacza, że czas sięgnąć do naszej spiżarni, wyjąć z niej słoik z suszonym pomidorami i przyrządzić na śniadanie pyszny omlet.
składniki na jedną porcję
2 jajka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/3 kulki mozzarelli (około 40g)
2-3 kawałki suszonych pomidorów z olejowej zalewy
1 łyżka masła
1 łyżka oleju z zalewy pomidorowej
sól, pieprz
gałązka świeżej bazylii
sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w kostkę.
Całość smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia ,a następnie dodajemy pokrojone w cząstki pomidory z zalewy i wszystko smażymy jeszcze minutę.
W tym czasie mozzarellę kroimy w drobną kostkę, jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich łyżkę oliwy z pomidorowej zalewy, sól, oraz pieprz, mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię.
Po minucie na patelnię dodajemy mozzarellę oraz drobno posiekaną bazylię.
Całość smażymy aż jajka całkowicie się zetną ( pod koniec smażenia możemy przykryć patelnię pokrywką), a następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Jeszcze tylko omlet składamy na pół i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz