piątek, 30 października 2015

śledź w pomidorze z miodem

                                                  śledź w zalewie




składniki 


1 por
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu spirytusowego
1/2 szklanki wody
5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy)
sól, pieprz





sposób przygotowania


W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go  na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
 Następnie do garnka dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, wodę, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy.
Kiedy całość się zagotuje, od razu, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.

Dzisiaj używamy śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy  wcześniej ich moczyć.

Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną marynatę.

Całość starannie mieszamy i wstawiamy  na noc do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
Następnego dnia  podajemy z ulubionym pieczywem.



2 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbował takiego śledzika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ogółem nie przepadam za śledziami,ale ten wygląda naprawdę super :) ktoś z czytelników już próbował?

    OdpowiedzUsuń