poniedziałek, 26 grudnia 2016

pieczony maślano cytrynowy sum

   pieczone filety z suma
  



Pieczony filet z suma to danie którego smak jest wprost wyjątkowy.
Dlatego dziś pragnę podzielić się kolejnym przepisem na tę pyszną rybę. W potrawie  prócz suma odnaleźć będzie można również wyraźny aromat masła i cytryny, a to sprawi że danie zniknie z talerzy w tempie wręcz błyskawicznym.

składniki dla 4-6 osób
Filety z  suma (ok 1 kg)
4 łyżki masła
2 cytryny
pieprz, sól
kilka listków świeżej bazylii









  sposób wykonania


Suma filetujemy, po czym każdy filet myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem,   skrapiamy sokiem z jednej cytryny ( skórki cytryny nie wyrzucamy) , nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny,  w chłodne miejsce.

Ryby wyjmujemy z lodówki  układamy, skórą do dołu, na blasze wyłożonej pergaminem ( pergamin warto dodatkowo wyłożyć cienko pokrojoną skórką z cytryny, wtedy ryba na pewno nie przywrze). 
Wierzch ryby posypujemy startą skórką z cytryny, następnie układamy na filetach drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, oraz kawałki masła, lekko pieprzymy, nakrywamy drugim kawałkiem pergaminu  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy przez 30 minut, na 5-7 minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik i zdejmujemy górny arkusz pergaminu.


Upieczone rybie filety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bazylią, kroimy na porcje i  podajemy razem z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz