Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę.
Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji.
Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce.
Jeżeli połączymy smak pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko, niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie.
składniki dla czterech osób
2 papryki
3 pomidory
3-4 niewielkie cebule szalotki
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
sposób wykonania
Tuszki makreli myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę, w chłodne miejsce.
Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę szklimy na niej pokrojoną w krążki cebulę.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory.
Całość lekko solimy i dusimy przez 15-20 minut, często mieszając.
W tym czasie usuwamy z papryk gniazda nasienne i kroimy je na cienkie paski.
Pokrojone papryki dodajemy do uduszonych warzyw, doprawiamy pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez 7-10 minut.
Ryby wyciągamy z lodówki, warzywa z patelni układamy na dnie żaroodpornego naczynia.
Na warzywa układamy makrele i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Rybę i warzywa pieczemy przez 30 minut, a następnie naczynie wyjmujemy z piekarnika, rybę dzielimy na części, wykładamy na talerze i podajemy z warzywami, posypując wcześniej całość, drobno pokrojoną natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz