piątek, 30 października 2015

smażone z miodem jabłko w omlecie

                                             omlet z jabłkiem


Każda pora jest dobra na przyrządzenie posiłku z jabłkami, ale jesień kiedy mamy pod ręką tak wiele ich gatunków, nadaje się do tego w szczególności.  

 składniki na jedną porcję

2 jajka
30 ml mleka
1 niewielkie jabłko
1 łyżka miodu ( ja użyłem akacjowego)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu






sposób przygotowania


Jabłko dzielimy na pół, usuwamy z niego gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plastry.


Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i wrzucamy plastry jabłka, smażąc je przez trzy, cztery minuty ( pod koniec smażenia, dodajemy na patelnię łyżkę miodu).
W tym czasie do miski  dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, szczyptę cynamonu, oraz  jajka,  mieszamy całość widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. 


Jajeczną masę mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką), na patelni z jabłkiem, smażąc na niewielkim ognia do chwili aż jajka się nie zetną.
Kiedy wierzch omletu się zetnie, przerzucamy go na patelni na drugą stronę, smażąc jeszcze przez chwilę.

Jeżeli się obawiamy, że sztuka z przerzucaniem może nam nie wyjść, to przykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy moc płomienia i całość smażymy przez kilka minut.
Następnie zdejmujemy pokrywkę z patelni i przekładamy omlet na talerz.
Jeszcze tylko składamy go na pół, posypujemy cynamonem i podajemy.







1 komentarz: