Każda pora jest dobra na przyrządzenie posiłku z jabłkami, ale jesień kiedy mamy pod ręką tak wiele ich gatunków, nadaje się do tego w szczególności.
składniki na jedną porcję
30 ml mleka
1 niewielkie jabłko
1 łyżka miodu ( ja użyłem akacjowego)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
sposób przygotowania
Jabłko dzielimy na pół, usuwamy z niego gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plastry.
W tym czasie do miski dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, szczyptę cynamonu, oraz jajka, mieszamy całość widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię.
Kiedy wierzch omletu się zetnie, przerzucamy go na patelni na drugą stronę, smażąc jeszcze przez chwilę.
Jeżeli się obawiamy, że sztuka z przerzucaniem może nam nie wyjść, to przykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy moc płomienia i całość smażymy przez kilka minut.
Następnie zdejmujemy pokrywkę z patelni i przekładamy omlet na talerz.
Jeszcze tylko składamy go na pół, posypujemy cynamonem i podajemy.
Wygląda przepysznie! Uwielbiam omlety w każdej formie :)
OdpowiedzUsuń