Będąc ostatnio w rybackim porcie wprost nie mogłem się powstrzymać, od zakupu solidnej partii naszego niewielkiego bałtyckiego śledzia.
Osobiście uważam ze śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi
Oczywiście sposobów na sporządzenie potraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki.
składniki
sól
zalewa
1,5 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
4-6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 duża cebula
sposób przygotowania
Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), przekładamy naczynia zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery godziny.
Teraz, do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy.
Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć tylko przy ściankach słoika).
Po tygodniu nasze śledzie są gotowe.
Mirek tutaj. Witaj. Moje są miękkie i się rozwalaja. Co robię nie tak? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej marynata której użyłeś nie była dostatecznie wystudzona, wtedy ryba mięknie i " kruszy się" :)
Usuń