sobota, 24 października 2015

taborowy przysmak czyli wątróbka drobiowa po cygańsku

                                 wątróbka drobiowa


Czasy kiedy można było spotkać, na naszych drogach, wędrujące cygańskie tabory, odeszły już w zapomnienie.
Wraz z końcem taborowej ery, zamknięty został niezwykle barwny rozdział tradycji, również tej kulinarnej.
I tylko nielicznym dzisiaj  jest dane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut  na cygańskiej patelni.



składniki dla trzech osób

300 g wątróbki drobiowej
3 duże ziemniaki
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju)
2 jajka
szczypta majeranku
sól, pieprz
natka pietruszki






sposób przygotowania


Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

Ziemniaki  gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy w grube talarki.

Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.

 Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę.
 Cebulę smażymy kilka minut aż się lekko zeszkli, dodajemy masło i pokrojone ziemniaki, całość lekko solimy i smażymy na dość mocnym ogniu, rumieniąc ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą już przesmażone na złoty kolor dodajemy do nich drobiową wątróbkę, lekko ją  przesmażając ( przez 2-3 minuty), a następnie wlewamy na patelnię jajka (wcześniej wbite do miseczki i rozkłócone ze szczyptą soli).
Całość trzymamy na patelni dopóki jajka się nie zetną, później  zdejmujemy , układamy na talerze , posypujemy natką pietruszki  i od razy podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz