Czasy kiedy można było spotkać, na naszych drogach, wędrujące cygańskie tabory, odeszły już w zapomnienie.
Wraz z końcem taborowej ery, zamknięty został niezwykle barwny rozdział tradycji, również tej kulinarnej.
I tylko nielicznym dzisiaj jest dane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni.
składniki dla trzech osób
3 duże ziemniaki
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju)
2 jajka
szczypta majeranku
2 jajka
szczypta majeranku
sól, pieprz
natka pietruszki
natka pietruszki
sposób przygotowania
Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy w grube talarki.
Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę.
Cebulę smażymy kilka minut aż się lekko zeszkli, dodajemy masło i pokrojone ziemniaki, całość lekko solimy i smażymy na dość mocnym ogniu, rumieniąc ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą już przesmażone na złoty kolor dodajemy do nich drobiową wątróbkę, lekko ją przesmażając ( przez 2-3 minuty), a następnie wlewamy na patelnię jajka (wcześniej wbite do miseczki i rozkłócone ze szczyptą soli).
Całość trzymamy na patelni dopóki jajka się nie zetną, później zdejmujemy , układamy na talerze , posypujemy natką pietruszki i od razy podajemy.
Cebulę smażymy kilka minut aż się lekko zeszkli, dodajemy masło i pokrojone ziemniaki, całość lekko solimy i smażymy na dość mocnym ogniu, rumieniąc ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą już przesmażone na złoty kolor dodajemy do nich drobiową wątróbkę, lekko ją przesmażając ( przez 2-3 minuty), a następnie wlewamy na patelnię jajka (wcześniej wbite do miseczki i rozkłócone ze szczyptą soli).
Całość trzymamy na patelni dopóki jajka się nie zetną, później zdejmujemy , układamy na talerze , posypujemy natką pietruszki i od razy podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz