poniedziałek, 26 października 2015

łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem

                                      pieczona łopatka


Dodanie, w trakcie pieczenia, do mięsa wyrazistego sosu składającego się z pomidorów i przypraw, zupełnie odmieni jego smak.

składniki dla sześciu osób


6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g
4-5 cebuli
sól, pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu
4 łyżki oleju



składniki sosu


3 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki maggi
2 łyżki octu spirytusowego
4 łyżki wody
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu



sposób przygotowania

Kawałki mięsa układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron.
Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.


Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki.
Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy warstwę cebuli, na nią układany kawałki mięsa ( na skos), każdy z nich przekładając cebulą.
Całość polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.






W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 25-30 minut.
Następnie otwieramy piekarnik, całość polewamy sosem, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 60 minut.

Po godzinie wyjmujemy naczynie z piekarnika,  kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz