Dziś pragnę przybliżyć danie, za którym można wprost przepadać, tak jak w przypadku mojej skromnej osoby.
Lub można potrawy tej, szczerze nie cierpieć.
Osobami nie lubiącymi flaków, nie będziemy się tu zajmować, bowiem i tak z pewnością, nie będą czytały poniższego tekstu.
Skupmy się zatem, na skreśleniu kilku zdań, skierowanych do miłośnikach wołowych flaków.
Otóż powszechnie wiadomo, że flaki przygotować można na kilka sposobów.
Jeden z nich zakłada użycia zasmażki, która zagęszcza całość tworząc danie gęstym i zawiesistym ( tym przepisem zajmiemy się innym razem).
Kolejną metodą, jest gotowanie flaków w wołowym wywarze, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw i aromatyczne przyprawy.
I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i korzennych przypraw.
Oczywiście przepisów na flaki, jest o wiele więcej, jednak od któregoś z nich trzeba zacząć.
składniki na porcję dla sześciu osób
0,5 kg szpondra wołowego ( lub innej części przerośniętej wołowiny)
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
szczypta lubczyku
sól, pieprz
flaki
700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych)
2 średnie marchewki
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
3-4 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
3 łyżki masła
1 łyżka majeranku
domowe maggi
sól, pieprz
sposób przygotowania
Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką .
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).
W tym czasie myjemy flaki pod bieżącą wodą , ja z wygody kupiłem już obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki).
Umyte flaki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) wołowym bulionem.
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około godziny).
W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki).
Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę.
Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa.
Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc jeszcze przez 5-7 minut.
Usmażone warzywa dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.
Teraz flaki doprawiamy majerankiem, szczyptą lubczyku oraz maggi, gotując całość jeszcze 10-15 minut.
Na koniec flaki doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i rozlewamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz