Dziś pragnę zaproponować przepis , który z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom domowych pieczeni.
Aromatyczny schab, wpierw zrumieniony na maśle a później upieczony, zapewne spotka się z serdecznym przyjęciem, wśród domowników, jak i również zaproszonych gości.
składniki
50 g masła
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.
Następnego dnia schab wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem.
Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.
Zabezpieczy to całość, przed wypłynięciem soków z mięsa w czasie pieczenia.
Następnie schab układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut.
Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia.
Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia, lub na zimno
Bardzo mi się podoba ten przepis, prosto, bez udziwnień, pysznie...
OdpowiedzUsuń