czwartek, 15 października 2015

gruszkówka czyli nalewka z gruszek

                                          nalewka z gruszek

Wyrób prezentowanego dziś trunku, choć nie jest szczególnie skomplikowany, dedykowany jest do osób, obdarzonych dużą dozą cierpliwości.
A dzieje się tak dlatego, że alkoholowy nastaw z gruszek, chronicznie nie cierpi pośpiechu i jeżeli nie jesteśmy w stanie, czekać na owoc naszej pracy kilkunastu miesięcy, to lepiej, od razu, zarzucić dalsze czytanie powyższego tekstu i zabrać się za inny, "szybszy" wyrób - chociażby cytrynówki ( też notabene pysznej, ale o tym innym razem).
Rzecz cała, trwa tak długo z powodu wyjątkowej niechęci, gruszkowych owoców, do oddawania swego smaku i doprawdy nie znam sposobu, by czas ten skrócić.
Ale jeżeli uzbrojeni w cierpliwość, proces wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce.


składniki
1 kg niewielkich dojrzałych gruszek
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
100 ml miodu
300 g cukru
2 cytryny
ewentualnie dodatkowo ( jeżeli ktoś lubi)
1-2 gwiazdki anyżu
5-6 strączków kardamonu


sposób wykonania

Cytryny obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej miski.

Gruszki, tylko zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej z którejś ze starych, rodzimych odmian, dzielimy na dwie części, pierwszą część, bez bez jakichkolwiek przebarwień na skórze kroimy tylko na pół.
Drugą cześć gruszek, obieramy ze skóry, również kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Wszystkie owoce mieszamy w misce z sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu.

Teraz owoce, wraz z  sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon.
Całość zalewamy wódką, oraz spirytusem ( miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki, a w to miejsce dodając spirytus) i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na rok.
Po roku, zlewamy nastaw z owoców do dużej butli ( albo gąsiora) i zasypujemy gruszki cukrem.
Nastaw z gruszek i cukru trzymamy, na parapecie, przez trzy miesiące, a następnie zlewamy ( filtrując  przez płótno) do butli, łącząc ze sobą razem zawartość obu nastawów.
( zlany wcześniej spirytus z miodem i z wódką). 
Wymieszaną nalewkę, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, na kolejne trzy miesiące.
Następnie całość filtrujemy i przelewamy do butelek.

Butelki przekładamy w ciemne, chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać przez minimum dalsze pół roku.
Jak wspominałem na wstępie, jest to trunek nie znoszący pośpiechu, który swą dojrzałość osiąga w pełni po trzech, czterech latach.

Wystarczy więc uzbroić się w cierpliwość i "chwilę" zaczekać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz