sobota, 17 października 2015

pieczony omlet ze smażonymi jabłkami

               omlet z jabłkami


W sobotni, lub niedzielny poranek, warto w domu przygotować posiłek, który wszystkich wprawi w dobry nastrój.
Niewątpliwie takim daniem jest owocowy omlet, podany z konfiturą.
Niedogodnością tego dania, przygotowywanego na patelni, jest smażenie posiłku "na raty", osobno dla każdego z domowników ( chyba że użyjemy czterech, lub pięciu patelni na raz).
Dziś pragnę przedstawić prosty sposób, w jaki ominąłem ten problem,  zamiast na patelni, przygotowuję omlet w piekarniku i wtedy, bez kłopotu ,wszyscy razem mogą zasiąść do śniadania.

składniki

Danie dla czterech osób


1 szklanka mąki
½ szklanki mleka
6 jajek
2 łyżki cukru brązowego
2 jabłka
2 łyżki masła

dodatkowo
masło do smarowania formy






sposób przygotowania


Jajka wbijamy do miski i rozmącamy je trzepaczką. 
Następnie dodajemy do jaj cukier, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na dwadzieścia minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojone w cząstki jabłka, smażąc je prze trzy minuty ( jabłka mają się tylko zrumienić).

Żaroodporne naczynie (może to być pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem.
Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy.

Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz