Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze.
Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki.
Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa ( nawet te "mniej szlachetne") staje się wyborną wędliną.
składniki
20 g soli
5 g cukru ( ja używam brązowego)
3 ziarn czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
3 ziaren kolendry
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta lubczyku
szczypta suszonego czosnku
sposób przygotowania
Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz, ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy czosnek, lubczyk, paprykę, sól, oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny ( lepiej przez 48 godzin).
Kolejnego dnia wyjmujemy łopatkę i obwiązujemy sznurkiem, koniecznie wykonanym z naturalnych włókien.
W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut.
Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały.
wygląda idealnie, muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuń