piątek, 8 lipca 2016

nalewka z nektarynek

              nalewka z nektarynek
      


Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane procesowi niespiesznego leżakowana odwdzięczą nam się delikatnym wyrobem o harmonijnym smaku. A jeżeli  nasz wyrób wzbogacimy dodatkiem koniaku, to nalewka zyska niezwykle oryginalny charakter.

składniki
1 kg nektarynek
0,33 l wódki
0,33 l koniaku
0,33 l spirytusu
0,4 kg cukru




sposób wykonania

Nektarynki kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki (zostawiamy trzy całe owoce) i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. 
Do słoja dokładamy również nektarynki z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). 


Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. 
Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce  i czekamy, potrząsając słojem na początku co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Po sześciu, ośmiu tygodniach zlewamy nalewkę ( filtrując ją przez płótno) do butli.
Butelki przekładamy w ciemne i chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać.

Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości.
Nie może jednak, to być okres krótszy niż pół roku.
Osoby cierpliwe i ceniące sobie dojrzały smak wyrobu,  zaczynają raczyć się nalewką najszybciej po upływie roku.

3 komentarze:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  2. ah naleweczki! nektarynkowej jeszcze nie piłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe :) Nigdy nie piłam nalewki nektarynkowej :)

    OdpowiedzUsuń