czwartek, 12 listopada 2015

wyborny chlebek z rodzynkami

                                               chleb z rodzynkami

Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać. 

składniki na jeden duży chlebek

zaczyn
1 szklanka mąki pszennej razowej
4 łyżki aktywnego zakwasu 
1 szklanka letniej wody





wypiek


2 szklanki mąki pszennej typu 500
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka
100 g rodzynek
5 łyżek miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki słodu jęczmiennego ( opcjonalnie)




sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki pszennej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.


 Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach . 
Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy je do miski, nakrywając wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.



Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)

Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem ( lub wkładamy do foremki).
Chleb odstawiamy w  ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do ponownego rośnięcia.


Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut.
Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin).












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz