letnia zupa minestrone
składniki dla czterech osób
150 g ziaren ciecierzycy
2 pomidory
1 papryka
1 cukinia
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
1/2 pęczka natka pietruszki
1/2 pęczka dymki
szczypior
sól, pierz
2 łyżki oliwy
sposób przygotowania
w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone w plastry.
Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wcześniej obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory, razem z ziarnami ciecierzycy. Całość zalewamy litrem wody, ( lub bulionu) i gotujemy około 40-50 minut ( aż ciecierzyca zmięknie).
Do zupy z ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie ) oddzielnie ugotowany makaron. Zupę posypujemy posiekaną bazylią oraz szczypiorem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz