Są trzy przyczyny dla których jest to jeden z moich ulubionych wypieków.
Pierwszą z przyczyną jest łatwość wykonania, drugą gwarancja że ciasto zawsze się uda. Wreszcie trzecią najważniejszą rzeczą jest rewelacyjny smak ciasta, który w połączeniu z aromatem pieczonych śliwek daje, prawdziwą niezapomnianą ucztę dla naszych zmysłów.
składniki
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
600 g śliwek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
cukier puder
sposób wykonania
Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy
W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem
Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm ),wyłożonej pergaminem.
Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.
Uwielbiam ciasta śliwkowe...pychota!
OdpowiedzUsuń