poniedziałek, 24 sierpnia 2015

pulpety w sosie koperkowym

   aromatyczne pulpety w koperkowym sosie

Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
pęczek koperku
20 g masła
150 ml śmietany 18%
sól,pieprz
szczypta majeranku i lubczyku
1 łyżka mąki

Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).

Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę.

Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak).
W dużym garnku podgrzewamy bulion, z mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut.

W tym czasie możemy w na patelni rozgrzać masło a następnie dodać na nie mąkę, smażąc ją przez minutę na jasną zasmażkę.

Patelnię zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej dwie łyżki wazowe  bulionu spod ugotowanych pulpetów, całość energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką) uważając aby nie powstały grudki.
Rozmieszaną zasmażę z patelni, wlewamy do garnka z pulpetami.
Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku.
 Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety gotujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, lub z innymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz