Naleśniki z twarogiem i czereśniami
składniki dla czterech osób
1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka cukru
Szczypta soli
1 łyżka oleju
200 gr twarogu
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki.
Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) .
Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) .
Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę.
Usmażone, gorące, naleśnikowe placki smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy konfiturę z czereśni.
Naleśniki z twarogiem to klasyka, której nie potrafię się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńWięc zapraszam, do wypróbowania przepisu :)
Usuń