czwartek, 27 sierpnia 2015

faszerowany kurczak

   kurczak faszerowany kaszą z warzywami

Jest to propozycja dla miłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną kaszą i warzywami.

składniki dla czterech osób
kurczak
100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
2 papryki
pół pęczka dymki
sól, pieprz
1 łyżeczka papryka słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy

sposób przygotowania
Kurczaka luzujemy według tego przepisu,  następnie Mięso solimy, oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.


Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n
a patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim przez kilka minut warzywa. Na koniec dokładamy ugotowaną gryczaną kaszę.

 Całość lekko solimy, pieprzymy, oraz dodajemy resztę lubczyku, smażymy jeszcze minutę, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby warzywa z kaszą przestygły.

Na desce układamy kurczaka, wkładamy do jego wnętrza  farsz z kaszy i warzyw .
Spinamy kurczaka wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.

Związanego kurczaka smarujemy dwiema łyżkami oleju i wkładamy do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 30 minut.
W tym czasie siekamy w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną dymkę, sól i pieprz. 
Warzywa zdejmujemy z patelni i wykładamy je na półmisek.
Na ten sam półmisek układamy upieczonego kurczaka, przekrojonego wzdłuż na pół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz