Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. |
danie dla 6-8 osób
1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej
marynata:
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu czarnego
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
ząbki czosnku obieramy z łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy.
Szynkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). Brytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz