środa, 19 sierpnia 2015

kasza manna z nektarynką

Kasza manna ze smażoną nektarynką

Lekkie danie, które pomimo swej prostoty zachwyca smakiem.

Składniki dla czterech osób


1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
3 nektarynki
1 łyżka masła
ewentualnie
1 łyżki cukru do kaszy



Sposób przygotowania

Nektarynki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na cząstki i wkładamy  do niewielkiego rondla, w którym rozgrzaliśmy już łyżkę masła. Dodajemy owoce i smażymy przez 3-5 minut.


W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a następnie mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier),  kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy do uprzednio przygotowanych talerzy.
Na wierzch każdej z porcji wykładamy przesmażone nektarynki i podajemy.

 


1 komentarz: