Kasza manna ze smażoną nektarynką
Lekkie danie, które pomimo swej prostoty zachwyca smakiem.
Składniki dla czterech osób
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
3 nektarynki
1 łyżka masła
ewentualnie
1 łyżki cukru do kaszy
Sposób przygotowania
Nektarynki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na cząstki i wkładamy do niewielkiego rondla, w którym rozgrzaliśmy już łyżkę masła. Dodajemy owoce i smażymy przez 3-5 minut.
W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a następnie mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy do uprzednio przygotowanych talerzy.
Na wierzch każdej z porcji wykładamy przesmażone nektarynki i podajemy.
manna to mój deser z dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuń