poniedziałek, 31 sierpnia 2015

pasztet domowy

Pasztet domowy


Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak  z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie.


Składniki


400 g łopatki wieprzowej
400 g boczku
500 g wątróbki drobiowej
4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego)
2 jajka
¼ szklanki bułki tartej
1,5 czerstwej bułki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 





Sposób przygotowania




Bułki moczymy w wodzie.

Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową.

Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką.

Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył.


Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz