lekka zupa ze świeżych ogórków
Dziś chciałbym zaproponować zupę ogórkową w innej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna. |
Składniki
Danie dla czterech osób
0,5 kg ziemniaków
100 ml słodkiej śmietany lub mleka
Kawałek pora
Pęczek natki pietruszki
Szczypior
Sól pieprz
Woda
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać 1,5 cm ponad ziemniaki) i gotujemy.
W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości.
Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy resztę blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku.
Po zagotowaniu zupę od razu rozlewamy na talerze podając z posiekanym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz