środa, 26 sierpnia 2015

delikatna zupa ze świeżych ogórków

 lekka zupa ze świeżych ogórków


Dziś chciałbym zaproponować zupę ogórkową w innej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna.



Składniki

Danie dla czterech osób

1 kg ogórków
0,5 kg ziemniaków
100 ml słodkiej śmietany lub mleka
Kawałek pora
Pęczek natki pietruszki
Szczypior
Sól pieprz
Woda






Sposób przygotowania


Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać 1,5 cm ponad ziemniaki) i gotujemy.

W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości.

Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy resztę blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku.

Po zagotowaniu zupę od razu  rozlewamy na talerze podając  z posiekanym szczypiorkiem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz