sobota, 15 sierpnia 2015

tiramisu z truskawkami

Truskawkowe tiramisu




Składniki
Porcja dla czterech osób



250 gram truskawek
250 gram serka mascarpone
50 ml słodkiej śmietany 30%
3 żółtka jaj
3 łyżki stołowe cukru
150 gram podłużnych biszkoptów
Sok z dwóch pomarańczy
Liście mięty

Gorzka czekolada (do dekoracji)




Sposób przygotowania


W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły).
Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.
Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć.

Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru.

Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.

 Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy  liśćmi mięty, oraz wiórkami czekolady i gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz