Truskawkowe tiramisu
Składniki
Porcja dla czterech osób
250 gram serka mascarpone
50 ml słodkiej śmietany 30%
3 żółtka jaj
3 łyżki stołowe cukru
150 gram podłużnych biszkoptów
Sok z dwóch pomarańczy
Liście mięty
Gorzka czekolada (do dekoracji)
Sposób przygotowania
W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły).
Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.
Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć.
Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.
Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć.
Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki.
Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.
Całość
odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy liśćmi mięty, oraz wiórkami czekolady i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz