piątek, 14 sierpnia 2015

kuskus z suszonymi pomidorami

          kuskus z suszonymi pomidorami

Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu stołach.


Składniki dla czterech osób
200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
15 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut.

Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy),  wrzucamy  paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, nać pietruszki, oraz oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość skrapiamy jeszcze trzema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz