poniedziałek, 24 sierpnia 2015

przecier pomidorowy

                                           przecier z pomidorów
Przygotowanie własnego przecieru z pomidorów nie jest pracochłonne. 
Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. 


Składniki
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa

ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
bazylia
tymianek

sposób przygotowania
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. Następnie w zależności od rozmiarów pomidorów dzielimy je na pół lub na mniejsze części.




Pokrojone pomidory wrzucamy do rondla, lub na dużą patelnię i smażymy je przez godzinę na niewielkim ogniu, odparowując pomidory, aż zostanie połowa z ich początkowej objętości.

Wtedy garnek zdejmujemy z palnika, całość studzimy i miksujemy na jednolitą masę.
Ponownie wstawiamy rondel na palnik, przyprawiamy solą i ewentualnie ziołami, gotujemy jeszcze przez pięć minut. Gotujący się przecier, wlewamy do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy 50 ml oleju i zakręcamy nakrętki. 
Słoiki odstawiamy do góry dnem do czasu wystygnięcia ( najlepiej na 6-8 godzin). 
Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być lekko wklęśnięta) i odstawiamy do spiżarni.

Słoiki możemy również pasteryzować przez 30-35 minut ( w garnku lub piekarniku) w temperaturze 75-80 stopni.



1 komentarz:

  1. polecam wypróbowanie maszynek dorobienia przecierów - będzie łatwiej i szybciej

    OdpowiedzUsuń