wtorek, 11 sierpnia 2015

sałatka błyskawiczna

Sałatka warzywna błyskawiczna

W każdym domu zdarzają się sytuacje kiedy lodówka wieje pustką, a brzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu.


składniki dla czterech osób


4 jajka
250 g ugotowanej drobnej fasoli
250 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku
150 g pieczarek
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
szczypiorek
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie.


Na tym samym sicie płuczemy i odcedzamy  konserwowy groszek, kukurydzę i fasolę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.

Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze: