Sałatka warzywna błyskawiczna
składniki dla czterech osób
4 jajka
250 g ugotowanej drobnej fasoli
250 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku
150 g pieczarek
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
szczypiorek
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie.
Na tym samym sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę i fasolę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.
Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Pyszna sałatka, idealna na kolację do pieczywa.
OdpowiedzUsuńniestety, nie doczekała do kolacji. :)
Usuń